Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Keuze hondenschool

Als u met uw hond op cursus gaat, is het van belang een goede hondenschool te vinden.
U kunt daarover advies inwinnen bij uw dierenarts of dierenspeciaalzaak of zoeken via het telefoonboek of internet. Het is belangrijk dat een hondenschool bij u en uw hond past en dat u zich er prettig voelt. Ga dus vooraf een keer kijken en let op de volgende zaken:

Zijn de instructeurs gediplomeerd?

In Nederland is de titel hondentrainer (of kynologisch instructeur) niet beschermd, wat betekent dat iedereen die het leuk vindt een hondenschool kan beginnen. Het is daarom belangrijk om erop te letten dat de instructeurs van de hondenschool een erkend diploma hebben. Er is een aantal opleidingen voor instructeurs in Nederland. Daarnaast zijn er verenigingen waarbij gediplomeerde instructeurs zich kunnen aansluiten. Onderaan deze pagina worden deze besproken.

Zijn de gebruikte methodes diervriendelijk?

Op het gebied van hondentraining is er de laatste decennia veel veranderd. Oude methodes die vroeger gehanteerd werden zijn vervangen door betere, diervriendelijkere methodes. Vroeger werd vaak getraind door middel van straffen, tegenwoordig weet men uit onderzoek dat training op basis van belonen van goed gedrag (de zogeheten ‘positieve methode’) sneller resultaat geeft, minder stress oplevert bij de hond en voor een betere band tussen hond en baas zorgt. Het gebruik van de slipketting bij opvoedingscursussen is inmiddels achterhaald. Vraag dus na welke methodes er gehanteerd worden en of de instructeurs zich regelmatig bijscholen. ‘Twintig jaar ervaring’ zegt immers niks als de betreffende instructeur zich niet op de hoogte stelt van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Wordt de training afgestemd op u en uw hond?

Elke hond is anders, elke baas is anders. Wat voor de ene hond prima werkt, geeft bij de ander geen resultaat. Een goede hondenschool houdt hier rekening mee en stemt de training af op de combinatie van hond en eigenaar. Wordt u gedwongen om steeds op een bepaalde manier te werken, ook als deze voor uw hond niet effectief blijkt te zijn, dan kunt u wellicht beter even verder kijken.

Hoe groot zijn de groepen?

De groepsgrootte verschilt erg per hondenschool. Bij sommige hondenscholen wordt er gewerkt met groepjes van 5 tot 6 honden en bij andere met groepen van wel 15 honden. Het spreekt voor zich dat er bij een grote groep met één instructeur minder tijd is voor persoonlijke begeleiding.

Wat is de werkwijze?

Bij sommige hondenscholen worden de oefeningen hond voor hond afgewerkt en bij andere hondenscholen gaat iedereen aan de slag en loopt de instructeur rond. Bij de eerste methode heeft u de kans dat u lang staat te wachten op uw beurt, zeker bij grote trainingsgroepen. Dat is vervelend voor u en kan ongewenst gedrag bij de hond veroorzaken doordat deze zich gaat vervelen.

Wat is de inhoud?

Veel hondenscholen besteden tegenwoordig ook aandacht aan theorie over opvoeding en omgaan met verschillende gedragsaspecten. Dat kan erg handig zijn, zeker als u voor de eerste keer een hond heeft. Ben u een ervaren eigenaar en gaat het u vooral om het aanleren van oefeningen, dan is dit voor u misschien zonde van de tijd. Vergeet echter niet dat ook iemand die al jarenlang honden heeft baat kan hebben bij nieuwe informatie over gewijzigde inzichten in hondentraining.

Hoe is de groepssamenstelling?

Bij sommige hondenscholen worden de honden ingedeeld op grootte en/of leeftijd. Dit kan van belang zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen na de les. Verder is het prettig als de honden in de groep ongeveer hetzelfde trainingsniveau hebben, zodat u niet het gevoel heeft dat u niet mee kunt komen of juist veel voor loopt.

Hoe is het terrein en de bereikbaarheid?

Voor de veiligheid tijdens het trainen is een hek rondom het trainingsveld van groot belang. Verder zijn de staat van het terrein en de bereikbaarheid belangrijk. Een terrein met veel bedrijvigheid eromheen kan voor een pup prettig zijn, omdat deze zo kan wennen aan allerlei omgevingsfactoren. Als u een hond heeft die angstig is of snel afgeleid kan dit de training echter verstoren.

Wat zijn de kosten?

Er is veel verschil in prijs tussen de verschillende hondenscholen. Weeg hierbij de baten af tegen de kosten. Hondenscholen met grote groepen zijn vaak goedkoper, maar u krijgt hier meestal minder aandacht. Ook het aantal lessen per cursus verschilt per hondenschool.

Past het bij u?

Het is erg belangrijk dat u zich goed voelt bij de instructeur en de gebruikte methodes. Daarom is het fijn als u vooraf een keer vrijblijvend een les mag bijwonen, eventueel zonder hond.

Er zijn in Nederland een paar organisaties die een degelijke opleiding tot hondeninstructeur aanbieden. Er bestaat bovendien een aantal verenigingen waar gediplomeerde instructeurs zich bij kunnen aansluiten en franchise-ketens die volgens bepaalde methodes werken. Hieronder ziet u een overzicht van deze organisaties en verenigingen.

Alpha:

Alpha is de Vereniging voor Nederlandse Hondengedragstherapeuten. Een aantal van hun leden heeft een eigen hondenschool.

APDT (association of Pet Dog Trainers):

Een oorspronkelijk Engelse organisatie die gebruik maakt van hondvriendelijke, positieve
methodes. De trainers zijn verplicht om zich regelmatig bij te scholen.

Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld:

Het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld geeft in samenwerking met Kynologisch Centrum Quiebus opleidingen voor Kynologisch Instructeur en Kynologisch Gedragstherapeut.

Cynophilia:

Dit is een vereniging die allerlei hondencursussen verzorgt op verschillende niveaus.

Dierenbescherming:

De dierenbescherming leidt zelf instructeurs op en geeft op diverse plaatsen de training ‘Gehoorzame huishond’.

DogVision:

DogVision geeft een opleiding tot Kynologisch Instructeur, waarbij voor de praktijktraining wordt samengewerkt met O&O. Deze opleiding is tevens de basis van de DogVision opleiding tot gedragstherapeut voor honden.

Federatie Hondensport Nederland:

Bij de FHN zijn hondenscholen aangesloten in diverse disciplines: niet alleen voor gehoorzaamheidscursussen, maar bijvoorbeeld ook voor hondensport.

Kynotrain:

Kynotrain leidt instructeurs op die werken volgens de Black Box methode, waarbij de training individueel aan de hond wordt aangepast.

Martin Gaus hondenscholen:

Hier wordt les gegeven door instructeurs die de Martin Gaus instructeuropleiding hebben gevolgd. Hier wordt alleen met positieve methodes gewerkt.

Martin Gaus en Kynotrain hebben sinds 2008 hun krachten gebundeld en werken nu samen. Zij geven een opleiding tot hondeninstructeur via de Martin Gaus Academie.

O&O:

O&O is de Nederlandse Vereniging voor instructeurs in HondenOpvoeding en –Opleiding. Zij geven zelf opleidingen tot hondeninstructeur.

Quiebus:

Kynologisch Centrum Quiebus geeft in samenwerking met het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld opleidingen voor Kynologisch Instructeur en Kynologisch Gedragstherapeut. Quiebus heeft een eigen licentiesysteem voor hondenscholen en kynologisch gedragstherapeuten. Zowel de Quiebus hondenscholen als de aangesloten gedragstherapeuten maken geen gebruik van correctiematerialen.

Raad van Beheer:

Bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied is een aantal Kynologenclubs aangesloten die diverse vormen van opvoedingscursussen en hondensport aanbieden.

Tinley:

Tinley is een organisatie met diverse activiteiten op het gebied van diergedrag. Zij geven onder andere een opleiding tot Kynologisch instructeur, in samenwerking met DogVision. Enkele van de bij Tinley aangesloten hondengedragstherapeuten hebben een eigen hondenschool.

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden